Legislație

Doriți să realizați o instalație de alimentare cu gaze naturale?

Ce ar trebui să știți înainte de a începe demersurile legale?

Activitatea în domeniul gazelor naturale este reglementată în principal de Legea gazelor nr. 351/2004 și de Normele tehnice pentru proiectarea ,execuția și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale din 2008 , completată prin Normă tehnică din 05.02.2009 aprobată prin ordinul Ministrului.

Trebuie știut faptul că instalațiile de utilizare, partea din instalația de alimentare cu gaze naturale aferentă unui imobilul, sunt supuse unui control mult mai riguros decât al oricărei alte categorii de instalații și a unor reguli de proiectare, montaj și exploatare mult mai puțîn flexibile. Primează în orice situație regulile care asigura cel mai înalt grad de siguranță a vieții umane, în detrimentul criteriilor estetice, chiar dacă uneori « țevile galbene » pozate pe fațade sunt inestetice și ne-am dori să le putem « ascunde » cumva în tencuiala sau sub o masca din rigips.

Dacă aveți de realizat o instalație de alimentare cu gaze naturale, trebuie să știți că acestea nu pot fi proiectate și executate decât de agenți economici autorizați de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (A.N.R.E) (cautați « Trifan Doru » si mă găsiți aici, pe lista oficială) iar licențele obținute de aceștia sunt diferite, funcție de categoria de instalație pentru care au îndeplinit condițiile prevăzute de legislația menționată mai sus.

Indiferent dacă sunteți persoană fizică sau juridică, dacă doriți să realizați alimentarea cu gaze naturale a unei locuințe, a unei hale industriale, a unui simplu apartament sau a unui ansamblu rezidențial, primul pas ar fi să consultați un specialist în alimentarea cu gaze naturale. Veți află imediat dacă sunt îndeplinite condițiile tehnice pentru realizarea investiției dvs., ce aveți de făcut pentru a rezolva eventualele neconcordanțe, în ce condiții, durata lucrărilor, costul acestora precum și care sunt documentele care sunt necesare pentru a începe demersurile în vederea obținerii tuturor aprobărilor.

Amintim că echipa noastra raspunde solicitarilor dvs. în aceeasi zi. In maxim 48 de ore un inginer autorizat poate efectua o vizita locatiei aferente proiectului și poate efectua o estimare de costuri pe loc (conform celor peste 35 ani de experienta).

Desigur, poate părea simplu, formularele tipizate ale operatorului licențiat în zona căruia se află imobilul dvs., se găsesc la sediul acestuia sau pot fi accesate pe internet. Aparent sunt ușor de completat și oricine deține o proprietate poate adună câteva documente și le poate depune la registratură dar, că în orice alt domeniu de activitate, sunt foarte multe apecte de care trebuie ținut cont înainte de a începe aceste demersuri. Nerespectarea acestora duce de la pierderea de timp (esențială) până la compromiterea realizării investiției în tip util, de regulă înainte de începerea anotimpului friguros următor.

Actele se depun la registratură societății iar perioada de așteptare până la primirea unui răspuns este de 30 zile . Cea mai mică inexactitate în redactarea informațiilor sau în prezentarea documentelor va pun în situația neplăcută de a va fi returnate în vederea complectării, ceea ce înseamnă alte 30 de zlie suplimentare. Și asta doar pentru a obține un acord de principiu, acordul de acces la sistemul de distribuție, care este foarte important dar care reprezintă doar primul pas pe lungul drum al alimentării cu gaze naturale a imobilului dvs .

Urmează faza de întocmire a proiectului, verificarea MLPTL a acestuia și depunerea la sediul Distrigaz Sud în vederea avizării favorabile. Aceasta etapă durează aproximativ 30 zile din momentul depunerii. După avizarea proiectului se poate efectua execuția lucrarii de alimentare cu gaze naturale care durează, în funcție de complexitatea lucrărilor una sau mai multe zile.

După execuție se solicită on-line programarea la recepție, etapă care poate dura de asemenea maximum 30 zile, in urma cărora vi se montează contorul și vi se pune în funcțiune instalația de gaze naturale.

Țînând cont de faptul că, potrivit unei hotărâri a Consiliului local al Primăriei municipiului București, în perioada 15 noiembrie-15 martie executarea lucrărilor de alimentare cu gaze naturale în domeniul public este limitată datorită anotimpului friguros, rezultă că din 12 luni rămân operaționale certe doar 8.

Cât durează o lucrare de gaze naturale?

Dacă toate etapele descrise anterior se parcurg într-un mod profesionist, pentru o lucrare de gaze simplă în interiorul proprietății se alocă circa 3 luni , iar pentru lucrări de gaze cu grad mai mare de complexitate, cum ar fi extinderile de conducte și bransamentele, pentru care este necesară și obținerea unei autorizații de construire, este nevoie de minimum 6 luni.

Iată de ce, este foarte important să va adresați unui specialist în lucrări de alimentare cu gaze naturale, doar în acest fel având garanția finalizării lucrărilor în minimum de timp .

Contact:
Doru Trifan
Inginer autorizat Gradul I
Mail: doru_gaz@yahoo.com
Telefon: 0722 45 45 92

Ne recomanda clientii nostrii: Hornbach Bucuresti,  Alpha Bank, Politia municipiul Sebes, Mazda, FanCourier…